Тема 1. Галузева структура економіки України.

18.12.2014 18:00

Розділ 1. Загальні основи галузевої економіки і підприємства

Урок 1.Тема 1. Галузева структура економіки України.

Економіка — результат активного і свідомого впливу людини на природу задля видобутку палива і сировини, одержання засобів існування. Тому можна стверджувати, що економіка є взаємодією людини з навколишнім середовищем в інтересах існування і розвитку людини і людства.

У ході освоєння природних багатств і створення життєвих благ між людьми виникають певні контакти. Тому економіка пов'язана не лише із впливом людини на природне середовище, але й із взаємодією людей один з одним у процесі здійснення господарської діяльності.

Відносини, що пов’язані з виробництвом матеріальних благ називають виробничими.

Складні й багатогранні взаємини, що виникають у процесі господарської діяльності, формують структуру господарства: галузеву і територіальну. Вивченню галузевої структури і буде присвячений сьогоднішній урок. .

(Під час розповіді, вчитель складає на дошці схему.)

Поняття структури будь-якого явища або системи (комплексу) ; передбачає наявність певних складових частин і зв'язків між ними.

Розглянемо галузеву структуру господарства України.

Галузева структура господарства — склад господарства країни за формами виробничої і невиробничої діяльності, тобто співвідношення між основними підрозділами господарства — галузями.

Галузь господарства — велика група підприємств або індивідуальних виробників, що виготовляють однакову чи подібну за призначенням продукцію. Галузь господарства охоплює господарські одиниці (підприємства, їхні об'єднання), що виробляють однорідну продукцію, і не залежить від територіального розташування цих одиниць.

З визначення галузевої структури господарства випливає, що всі і галузі поєднуються у дві сфери діяльності: матеріальне виробництво і нематеріальне виробництво. Галузями матеріального виробництва є: промисловість, сільське господарство, будівництво, транспорт, зв'язок, лісове господарство, торгівля, матеріально-технічне (постачання, збут.)

— Чому перераховані галузі відносять до даної сфери?

— Що їх поєднує?

Матеріальне виробництво (виробнича сфера) — це сукупність усіх видів виробничої діяльності, що створюють матеріальні блага в речовій формі (у вигляді продуктів і енергії), і види діяльності, що збільшують їхню вартість завдяки перевезенню, збереженню, сортуванню тощо.

Інші галузі, що не створюють матеріальних благ, складають невиробничу сферу.